Dacă vrei să fii fericit, fă mai mult decât să citești despre fericire, practică fericirea!
Conștientizează-ți momentele și motivele de fericire și bucură-te de acestea! 
Dacă nu știi cum să faci acest lucru, întrebările tale se pot încheia aici!
Completează exercițiul pe care eu ți l-am pregătit și pe care ți-l pun la dispoziție! 

 

                                          Un exercițiu pentru conștientizarea motivelor de fericire

Instructaj:

Ia un instrument de scris (creion, pix, stilou, cariocă, etc.) și o coală de hârtie.
Răspunde la următoarea întrebare:

Care sunt momentele din viața mea, în care am fost fericit?

  • Descrie fiecare moment în parte și precizează în dreptul fiecăruia ce anume ți-a generat sentimentul de fericire, ce a însemnat pentru tine lucrul respectiv, la ce te-ai gândit atunci când l-ai trăit, ce emoții te-au încercat (pe lângă cel de fericire) și în ce mod ți-ai exprimat fericirea (dacă ai făcut acest lucru). În cazul în care dorești, poți să dai o anumită formă momentelor tale de fericire, reprezentându-le și prin desen sau prin câte un simbol mic în dreptul cuvintelor.
     
  • Pe o scală de la 1(cel mai puțin) la 10 (cel mai mult), acordă o notă fiecărui moment de fericire pe care l-ai trăit până în prezentul tău.
     
  • Citește cu atenție fiecare descriere și subliniază aspectele comune. Poate că fericirea ta este atinsă mai des și în mai mare măsură atunci când te afli în familie și te simți iubit, ori atunci când interacționezi cu oamenii și petreceți momente frumoase împreună, poate că fericirea ta este legată de realizarea unor obiective, poate că te bucură nespus momentele în care te conectezi intens la activitățile preferate (activități sportive, creative, munca, etc.), poate că ești fericit atunci când te detașezi de toate dificultățile vieții, poate că ești fericit în fața unor lucruri simple sau, poate, mai multe la un loc.
     
  • După ce ai analizat modul în care atingi mai des starea de fericire, acordă o notă fericirii din viața ta, pe o scală de la 1 la 10.
     
  • Apoi gândește-te, ai simțit recunoștință față de experiențele și momentele tale care ți-au generat fericirea? Dacă da, în ce mod ți-ai exprimat această recunoștință sau în ce fel ai putea să faci de azi înainte acest lucru, știut fiind că recunoștința generează fericire?
     
  • Apoi reflectează la cum este viața ta, din perspectiva fericirii, pentru tine. Ai vrea să schimbi ceva, ai vrea să obții mai multă fericire? Dacă da, atunci notează în ce fel ai vrea să mai aduci fericirea în viața ta: de ce experiențe și momente ai vrea să ai parte și ce poți face pentru aceasta?
     
  • Din când în când, notează sub forma acestui exercițiu, ceea ce ține de momentele de fericire, atunci când acestea apar în viața ta.

Orice lucru poate fi reînvățat, atunci când decizi că vrei să faci ceva pentru schimbarea ta și când alegi să acționezi într-o manieră conștientă și într-un mod eficient. Una dintre modalitățile prin care poți obține fericirea, este să acționezi în direcția satisfacerii acelor nevoi și dorințe pentru care ai resursele necesare ori pe care ți le poți dezvolta, la un nivel la care acestea îți generează o stare fizică, psihică și emoțională pozitivă; cealaltă modalitate prin care poți obține fericirea, este să înveți să apreciezi și să manifești recunoștință pentru rezultatele pe care le obții ca urmare a acțiunilor tale, precum și pentru ceea ce viața îți pune la dispoziție.

 

 Angela Plăcintar,
Psiholog și psihoterapeut adlerian