Alege să oferi și celorlalți din preaplinul tău!

 

Când stai cu tine însuți și te contopești cu gândurile că ești singur, ori sărac, că nimeni nu te ajută la nevoie, că nimeni nu te acceptă și nu te iubește așa cum tu ai vrea, când vrei doar a lua și nu a da, inima ți se închide, durerea te cuprinde și depresia se adâncește. În schimb, când ieși în lume și te contopești cu gândurile că alții sunt mai singuri, ori mai nevoiași ca tine, ori pur și simplu își doresc ceva ce ție îți este la îndemână să le oferi, că au nevoie de sprijinul, de acceptarea și iubirea ta, când vrei a da fără a lua, inima ți se deschide și chiar poți să descoperi că una dintre multiplele tale misiuni este aceea de-a contribui la bunăstarea celor din jur, ceea ce poate crea și premisele stării tale interioare de bine.

Atunci când oferi din ceea ce ai persoanelor dragi ție, ori celor mai nevoiașe decât tine, ori celor care au nevoie de ceva din ceea ce tu ai și poți să le oferi, contribui într-o oarecare măsură la starea lor de bine și, în acest fel, te simți util și valoros, ceea ce poate contribui la creșterea încrederii în sine și la îmbunătățirea stimei tale de sine.

Fiecare om are ceva din ceea ce poate dărui: timp, informații, un zâmbet, un compliment, un sprijin acordat la nevoie, o lingură de mâncare, un cadou mult dorit, o vorbă bună sau chiar o tăcere atât de prețioasă atunci când cel de lângă el se dezvăluie în autenticitatea sa. Și, desigur, fiecare om dăruieşte sau oferă ceva, însă atunci când face acest lucru, este necesar să manifeste empatie, adică să fie capabil să se pună pe sine în locul celuilalt, să vadă cu ochii, să audă cu urechile și să simtă cu inima celui de lângă el, să dăruiască pe nevoia celuilalt și nu ceea ce-i place lui. Să identifici nevoile și dorințele celui din preajma ta, este destul de facil dacă îți deschizi larg urechile atunci când el vorbește despre sine, despre interesele, valorile, nevoile, dorințele și visurile sale și, dacă deschizi larg ochii spre ceea ce el privește și face. Aceasta presupune să vrei și să-l poți pune pe celălalt înaintea ta, pentru a contribui la satisfacerea nevoilor sale, cu grijă și afecțiune.

Să oferi nu înseamnă să fii atât de generos, încât să-ți dai și pielea de pe tine și să rămâi dezgolit de tine, pierzându-te în mulțime! Să dăruiești nu înseamnă să te sacrifici, să te anulezi pe tine însuți, în detrimentul tău și a nevoilor tale, nici să sărăcești ci, înseamnă, să respecți nevoile și dorințele celuilalt, dacă îți este la îndemână, pentru că ai și pentru că poți să îi oferi în funcție de acestea, pentru că îți pasă și îți este la îdemână. Sacrificiul nu-și are locul și rostul în a oferi, întrucât să îți sacrifici timpul, situația materială, sănătatea fizică și psihică pentru a satisface dorințele egoiste ale celor din jur, presupune să-ți creezi așteptarea ca și cei din jurul tău să facă, la rândul lor, aceleași sacrificii însă, cum de cele mai multe ori nu le vor face, te vei simți folosit și îți va scădea sentimentul valorii personale, precum și stima de sine.

Atunci când te iubești și ai o relație bună cu tine, te duci cu drag și spre cei din jur, oferindu-le din ceea ce ai. În schimb, atunci când nu te iubești pe tine, având un gol interior ce se cere a fi umplut, devii egoist și individualist, te centrezi pe a lua și foarte rar, sau deloc, pe a da; și da, uneori nici nu iei, ca nu cumva să devii dator și să-ți creezi obligația de a da...
 

Angela Plăcintar,
Psiholog și psihoterapeut adlerian