Cine dintre noi nu a simțit invidie niciodată și în nicio împrejurare?
Să nu negăm, căci nu ne va crede nimeni!

Invidia poate să apară:

 • la oamenii care se află într-o situație critică din punct de vedere material și nu văd nicio ieșire din această situație, în timp ce alți membri ai colectivității din care ei fac parte, duc o viață îndestulată;
   
 • la persoanele care se compară cu alte persoane care, în opinia lor, au ceva ce și ele își doresc, dar nu au reușit încă să obțină: mai multă libertate, mai multă iubire, mai multă fericire, mai mult prestigiu profesional, mai multe relații sociale, mai multe bunuri materiale, abilități mai multe sau mai bine dezvoltate, o cultură generală vastă, un aspect fizic mai atrăgător, un partener mai grozav din anumite puncte de vedere, etc.
   
 • datorită favoritismelor de care beneficiază alte persoane, de exemplu, în ceea ce privește munca. Atunci când vedem că unii oameni reușeșc să obțină un job mai bun și mai bine plătit, că sunt favorizați să presteze anumite sarcini, că beneficiază de un program de lucru mai flexibil, că beneficiază și de bonusuri salariale și, că toate aceste lucruri se întâmplă datorită faptului că au mai multe relații importante, mai mulți bani și putere personală, frumusețe fizică (valorizată din ce în ce mai mult în special în mediul corporatist), este posibil să ne simțim nedreptățiți, revoltați și tranzitați de sentimentul de invidie.
   
 • între membrii unui grup restrâns de persoane, între care există relații afective: un copil poate invidia succesul unuia dintre părinți pe care el nu reușește să îl atingă, un părinte poate invidia realizările copilului său (chiar dacă acest sentiment se asociază și cu cel de admirație), iar o persoană poate fi invidioasă pe anumite reușite ale partenerului de cuplu, ori a situației materiale, pe care acesta o are, situație pentru care el a fost nevoit să muncească și să se sacrifice prea mult, în viziunea sa.
   
 • la îndemnul celor din jur, în special al persoanelor semnificative din viața noastră, când aceștia ne evidențiază, cu invidia pe chip și cu tonalitatea vocii aferente, realizările altor persoane;
   
 • datorită promovării de către mass-media a unor stiluri de viață privilegiate ale vedetelor.

Ce amplifică sentimentul de invidie?

De cele mai multe ori, oamenii privesc strict la rezultat, fără a încerca să înțeleagă și procesul, iar această atitudine le amplifică sentimentul de invidie.O persoană care are un succes investește, de obicei, resurse considerabile multiple pentru a ajunge la respectivul rezultat: timp, muncă, perseverență, creativitate, efort susținut, bani pentru dezvoltare personală și profesională, bani pentru publicitate, crearea unor relații de colaborare, etc. Pe lângă toate aceste investiții care îi aduc beneficii, uneori sau adeseori, face și anumite sacrificii: când alții se distrează, persoana în cauză muncește, în timp ce alții își cheltuie banii pe diverse lucruri materiale, persoana în cauză îi investește în tot ceea ce ține de munca sa.
Succesul nu apare în viața nimănui peste noapte, chiar dacă persoana este înzestrată și favorizată cu abilitățile și cu resursele necesare; pentru a le valorifica la maximum și pentru a obține realizări valoroase cu ele, pentru a le menține ulterior și a construi mai departe pe ele este nevoie, ca persoana respectivă să muncească și să investească în ea, în resursele ei și în dezvoltarea personală. Este adevărat că sacrificiile pe care le face o persoană pentru a ajunge la succes, le poate face într-un mod oarecum mai facil atunci când munca sa este aceeași cu pasiunea sa, însă sacrificiul tot sacrificiu rămâne! Așadar, încercați să înțelegeți procesul care stă în spatele succesului unei persoane pentru că, înțelegându-l, veți diminua din cantitatea de otravă generată de invidie, care vă cuprinde în fața succesului unei persoane!

În ce fel îți poate dăuna sentimentul de invidie?

 • Sentimentului de invidie i se asociază anumite stări emoționale și fiziologice negative, precum frustrarea, revolta, furia, ura, senzația că îți crește tensiunea când vezi ce pot alții și tu nu, paloarea sau îngălbenirea tenului, etc., atitudini care îți periclitează sănătatea fizică și psihică.
 • Sentimentul de invidie dăunează relației cu propria persoană, întrucât te determină să te simți inferior persoanei pe care o invidiezi, îți scade stima de sine și acest lucru te descurajează pentru acțiunile viitoare.
 • Sentimentul de invidie dăunează și relației cu cei din jur, față de care devii în mai mică măsură disponibil atunci cât aceștia îți solicită sprijinul, de teama ca nu cumva să obțină mai multe reușite decât ai obținut tu, ori prin blocarea manifestării bucuriei tale și a comportamentului firesc de a-i felicita atunci când au o reușită, sau prin atitudinea critică și denigratoare, pe care o manifești la adresa lor (în absența lor, ori când sunt de față, criticându-i pentru diferite lucruri sau minimalizându-le succesul).

În locul sentimentului de invidie…

 • alege să să investești în autocunoașterea și dezvoltarea ta personală;
 • alege să creezi ce poți tu mai frumos și mai util cu ceea ce ai;
 • alege să îți stabilești obiective și să le atingi;
 • alege să te bucuri de realizările tale;
 • alege să apreciezi ceea ce ai;
 • alege să vezi în tine și în cei din jur ce e mai bun;
 • alege să observi și să fii recunoscător pentru contribuția celorlalți în viața ta.

În fond și la urma urmei, acest sentiment, atunci când își face apariția, când este acceptat de către tine și însoțit de sentimentul de admirație față de reușita unei alte persoane, poate avea efecte pozitive atât asupra ta, cât și asupra colectivității din care tu faci parte. Raportându-te la diversitatea care te înconjoară, să vezi ceva mai mult sau mai bun decât ai tu, poate reprezenta pentru tine un factor declanșator al strădaniei de a-ți spori resursele de care dispui în prezent, de a-ți dezvolta noi abilități cu care, ulterior, vei putea alege și tu să contribui, aducând un plus de valoare colectivității din care faci parte.

Dacă ți-a plăcut acest articol și dorești să primești pe e-mail și alte articole scrise de mine, te invit să te abonezi la newsletter.

Angela Plăcintar,
Psiholog și psihoterapeut adlerian