Într-o bună zi, încrederea în propria ta persoană, se va întoarce spre tine şi îţi va spune: ,,a sosit timpul”.


A sosit timpul, să cauţi să te înţelegi, să fii blând şi înţelegător cu tine, în loc te judeci, să te critici şi să te blamezi, şi să începi să te accepţi aşa cum eşti, să schimbi ceea ce poţi din ce nu îţi place şi să accepţi ceea ce nu stă în puterea ta să schimbi.

A sosit timpul să renunţi la temerea faţă de criticile şi judecăţile celor din jur, şi să începi să analizezi criticile care vin din partea altora, să nu crezi în cele care nu ţi se potrivesc, să le accepţi doar pe cele care ţi se potrivesc şi singur să decizi ce anume vei face cu acestea.

A sosit timpul să te compari mai puţin cu cei din jur şi, mai degrabă, să priveşti la ceea ce ai, să apreciezi şi să manifeşti recunoştinţă pentru darurile tale şi, în timp ce valorifici aceste lucruri, să urmăreşti progresul pe care îl înregistrezi de la o zi la alta. 

A sosit timpul să pui accentul pe partea luminoasă a fiinţei tale, să înveţi să accepţi complimentele, să îţi valorifici resursele la maximum, să te simţi mândru de realizările tale şi să vorbeşti despre tine într-un mod apreciativ.

A sosit timpul să reflectezi asupra visurilor tale, să faci o prioritate din ele, să te încurajezi în drumul spre realizarea lor, să munceşti, să depui un efort susţinut şi să le urmezi, chiar dacă cei din jur nu te susţin şi chiar dacă întâmpini anumite dificultăţi.

A sosit timpul să nu te mai epuizezi în încercarea de-a le face singur pe toate şi să începi să soliciţi sprijin la nevoie, atunci când ceva nu stă în puterea ta sau abilităţile îţi sunt limitate, chiar dacă, în acest fel, vei părea vulnerabil în faţa unor persoane.

A sosit timpul să începi să faci alegeri şi să iei decizii în acord cu tine, renunţând la temerea că vei respins dacă nu te încadrezi în tiparele celor din jur, fiindcă viaţa ta îţi aparţine, tu eşti cel care o trăieşti în fiecare zi, iar confirmările şi validările celor din jur nu îţi oferă nicio garanţie că vei putea fi cu adevărat fericit în relaţia cu ei.

A sosit timpul să trasezi limite şi graniţe sănătoase în relaţiile cu cei din jur, să înveţi să spui ,,Nu” atunci când ceea ce vine spre tine se află în dezacord cu fiinţa ta şi chiar să te răzgândeşti, atunci când iniţial ai spus ,,Da”, dacă ulterior ai conştientizat că acest lucru ţi-ar putea aduce prejudicii personale.

A sosit timpul să te tratezi cu consideraţie şi respect, să nu mai permiţi abuzuri verbale, emoţionale, intelectuale, spirituale, fizice sau chiar sexuale din partea persoanelor toxice, care îţi fac rău, şi să te autoexcluzi din relaţiile cu acestea.

A sosit timpul să te aşezi lângă oamenii care sunt compatibili cu tine, şi să renunţi la dorinţa de a-i ,,salva” sau schimba pe cei care nu sunt potriviţi pentru tine, fiindcă fiecare este potrivit are dreptul de-a rămâne autentic, de-a fi acceptat şi iubit de către cineva exact aşa cum este el.

A sosit timpul să îţi asumi responsabilitatea pentru propria ta fericire, să nu o predai în mâinile celorlalţi şi în nici un caz să o cerşeşti, ci să te întorci spre tine, să te bucuri de momentele de solitudine şi în fiecare zi să faci pentru tine ceva din ceea ce place sufletului tău.

Da, a sosit timpul să ieşi din zona de confort, să accepţi noi provocări şi să îţi asumi anumite riscuri, fiindcă încrederea în sine se dezvoltă prin acţiune şi nu prin evitare, iar în cazul în care greşeşti, poţi dobândi experienţă, poţi învăţa, poţi încerca din nou şi poţi creşte şi evolua.

În ziua în care nu te vei mai lăsa în voia sorţii, purtat de vânt asemenea unui firicel de praf, ci vei decide că meriţi să ai o relaţie mai bună cu propria persoană şi cu cei din jur, când vei renunţa la mentalitatea fatalistă de victimă şi vei conştientiza că tu eşti cel mai în măsură să contribui la propria ta fericire, cu resursele de care dispui şi cu cele pe care le poţi dezvolta prin acţiune, în ziua aceea vei păşi cu adevărat pe drumul spre schimbare, pe drumul cel bun. O astfel de zi, încurajatoare pentru încrederea în propria ta persoană şi pentru stima ta de sine, poate fi chiar azi, dacă tu decizi acest lucru!

Ziua în care încrederea în sine îţi va zâmbi, va fi ziua în care tu însuţi îţi vei zâmbi, asemenea prietenului tău cel mai drag şi cel mai bun!
 

P.S. Despre cum să devii prietenul tău cel mai bun, poţi afla în materialul audio pe care eu l-am creat pentru tine, aici

 

Psiholog şi psihoterapeut,
Angela Plăcintar