1. Trăiește-ți viața în acord cu tine însuți! Cel mai frumos și mai valoros dar pe care îl poți face inimii tale, este să îți trăiești viața în acord cu tine însuți, cu ,,cine” și ,,cum” ești tu ca persoană, ca ființă umană. În fiecare moment al vieții tale, ești liber să iei decizii în acord cu tine însuți și să mergi cu încredere pe calea ta, mai cu seamă dacă nu aduci vreun prejudiciu celor din jur. Chiar dacă bâjbâi, chiar dacă te rătăcești și chiar dacă greșești, important este să înveți să iei decizii pentru viața ta, în loc să urmezi deciziile mulțimii care, poate, nu te definesc și nu au nicio legătură cu tine. În cazul în care ai făcut o greșeală, o poți folosi ca metodă de autoeducare pentru a dobândi mai multă înțelepciune, căci fericit e omul care nu trece de două ori prin același foc! Percepția subiectivă a celor din jur nu ar trebui pusă niciodată  înaintea percepției tale personale sau mai presus de aceasta, în ceea ce privește viața pe care o trăiești, fiindcă este viața ta și tu o trăiești, nu cei din jur!
 

2. Nu căuta confirmările și validările celor din jur! Valoarea ta nu este dată de validările și de confirmările altor persoane, ci de percepția ta asupra propriei persoane. Atunci când tu crezi în tine și în puterea de-a da viață visurilor tale, părerea celorlalți nu mai contează, pentru că ceea ce crezi tu despre tine, are o putere infinit mai mare asupra acțiunilor tale, decât ceea ce cred cei din jur despre tine. Dacă cei din jur nu cred suficient în tine este, poate, pentru că nu cred suficient în ei înșiși, iar acest lucru nu are legătură cu tine, ci cu propria lor persoană. Tu nu ai nevoie de confirmările și de validările nimănui pentru ceea ce urmează să faci, atît timp cât îți asumi responsabilitatea pentru acțiunile și pentru posibilele consecințe ale acestora și, mai ales, dacă prin ceea ce faci nu aduci prejudicii nimănui. Valoarea și demnitatea ta personală nu se află în exteriorul tău, ci interiorul propriei tale ființe, pentru care tu ai responsabilitatea de-a deveni conștient de ea.
 

3. Renunță la dorința de a-i schimba pe cei din jur! Să vrei să schimbi la un om ceva ce îl definește, cu care este obișnuit, cu care se simte întreg și în elementul său, este ca și cum te-ai strădui să-l convingi că este defect și că tu (,,chipurile”), care ești mai grozav ca el, îi poți oferi de la tine ceva ce îl va face perfect, sau cel puțin mai fericit. Metaforic vorbind, să te străduiești să schimbi un om, este ca și când, fără ca el să-ți fi cerut, te-ai strădui să smulgi o parte din el însuși, pentru a-i da o parte din tine însuți, doar pentru că tu așa consideri că este mai bine pentru el și pentru relația voastră. Acest lucru te situează în poziție de superioritate față de el, ceea ce poate afecta în sens negativ relația dintre voi. În plus, oamenii se schimbă extrem de greu, iar eforturile tale, timpul și energia depuse în acest sens te pot devitaliza și epuiza în zadar. Dacă îți place persoana cu care relaționezi, așază-te lângă ea, iar dacă nu îți place pentru că modul în care se comportă te face să te simți nefericit, renunță la ea și urmează-ți calea ta!
 

4. Învață să spui uneori și ,,NU”! A spune ,,Nu”, reprezintă un drept fundamental al oricărei ființe umane, inclusiv al tău, așadar, folosește-l! Uzitează de acest drept, ori de câte ori ceea ce vine din partea celorlalți spre tine, nu se află în acord cu valorile, cu interesele și cu convingerile tale, mai cu seamă atunci când anticipezi că respectivele lucruri ți-ar putea aduce prejudicii, sub diferite aspecte! Chiar dacă, pentru moment, aceste aspecte nu pot fi anticipate, iar răspunsul inițial pe care l-ai oferit a fost ,,Da”, când se relevă acest adevăr, ai dreptul și datoria morală față de tine însuți de-a te răzgândi și de-a te retrage din ceea ce ai acceptat inițial. Spunând ,,Nu” atunci când răspunsul se află în concordanță cu autenticitatea ta, cu ceea ce gândești, simți și faci, cei din jur au ocazia de a-ți cunoaște limitele și de a ți le respecta. Iar măsura în care cei din jur te acceptă, te respectă și te iubesc, este direct proporțională cu măsura în care tu însuți îți acorzi aceste lucruri.
 

5. Renunță la sacrificii personale în favoarea altora! Cu cât te sacrifici mai mult pentru dorințele egoiste ale celor din jur, cu atât ei te percep ca fiind lipsit de autorespect și autoapreciere și, în consecință, te tratează ca atare. Așadar, în drumul tău prin viață, străduiește-te mai degrabă să te mulțumești pe tine, decât pe toți cei din jurul tău, pentru că prima dorință este realistă, iar cea de-a doua nu! Atunci când dorințele tale sunt realiste, bazate pe resursele și puterile tale personale, probabilitatea ca tu să te mulțumești pe tine este mare, însă atunci când așteptările celor din jur în ceea ce te privește sunt subiective, bazate pe resursele și puterile lor personale, probabilitatea ca tu să-i mulțumești pe ei scade considerabil. Atunci când stă în puterea ta și îți este la îndemână, nefiind nevoie să te sacrifici, poți alege pe cine vrei să mulțumești și în ce privință, însă dacă ți se cere să te sacrifici pentru dorințele și pentru așteptările egoiste ale celor din jur, atunci alege-te pe tine și urmează-ți calea ta!
 

6. Oferă cu măsură din ceea ce ai! Să oferi și să contribui la nevoile celor din jur, ușurând-le într-o oarecare măsură povara, ori aducând un strop de mulțumire în viața lor, este un comportament uman, firesc și sănătos. Fiecare om are ceva din ce poate dărui: timp, informații, un zâmbet, un compliment, un sprijin acordat la nevoie, o lingură de mâncare, un cadou mult dorit, o vorbă bună sau chiar o tăcere atât de prețioasă atunci când cel de lângă el se dezvăluie în autenticitatea sa. Să oferi nu înseamnă să fii atât de ,,generos”, încât să-ți dai și pielea de pe tine și să rămâi dezgolit de tine, pierzându-te în mulțime! Să dăruiești nu înseamnă să te sacrifici și să te anulezi pe tine în detrimentul tău și a nevoilor tale, nici să rămâi sărac, ci, înseamnă, să manifești deschiderea și disponibilitatea de-a merge în întâmpinarea nevoilor și a dorințelor celuilalt, dacă și atunci când îți este la îndemână, pentru că ai și pentru că poți să îi oferi din ceea ce ai. Oferă întotdeauna din ceea ce ai, în mod înțelept!
 


 

7. Cere sprijin la nevoie! Da, cere sprijin la nevoie! Sunt momente în viața fiecăruia, în care omul are nevoie și de sprijinul altor persoane, pentru că – evident, nu le poate face pe toate singur. Atunci când ceri sprijin din partea celorlalți la nevoie, nu înseamnă că ești incapabil, lipsit de autonomie personală, dependent de cei din jur și că încerci să-i pui tot timpul în slujba ta, ci înseamnă că uneori nu dispui de timpul, de energia sau de abilitățile necesare pentru a îndeplini toate sarcinile vieții cotidiene. Așa cum tu contribui la viața celor din jur, atunci când ei te solicită, și ai disponibilitatea și dorința de-a face anumite lucruri pentru ei, așa și tu poți apela pentru sprijin la respectivele persoane. În viață și în relaționarea cu cei din jur, pentru echilibrul tău emoțional și pentru respectul de sine, ai nevoie să creezi un fel de balans între ceea ce oferi și ceea ce primești, însă cum cei din jur nu au abilități parapsihologice pentru a-ți ghici gândurile, este necesar să ceri și tu ceea ce ai nevoie.
 

8. Petrece timp de calitate în compania ta! Singura persoană care îți ține companie în fiecare zi a vieții tale, ești Tu. Așadar, fii blând și înțelegător cu tine, poartă-ți de grijă, respectă-te, iubește-te necontenit și dă valoare vieții tale! Atunci când ai o relație bună cu tine însuți, nu te temi niciodată de singurătate ci, dimpotrivă, alegi ca din când în când să te rupi din tumultul vieții cotidiene, pentru a face lucruri frumoase pentru tine și pentru a te bucura de timpul petrecut în compania ta. În schimb, atunci când nu ai o relație bună cu propria ta persoană, eviți să rămâi cu tine însuți, fiindcă ai un gol interior care te apasă, care te face să te simți pustiit și te determină să alegi compania oricui, numai să nu fii singur și adeseori alegi oameni lângă care nu ai cum să devii fericit. Așadar, îți doresc să dobândești înțelepciunea de a-ți crea cea mai frumoasă relație cu tine, de-a te iubi pe tine însuți și de-a te bucura de prezența ta, fiindcă acolo unde este bucurie și iubire, cât de curând se vor alătura și alții.
 

9. Fă mișcare, relaxează-te, mănâncă sănătos! Orice vârstă ai avea, un stil de viață echilibrat și sănătos, necesită preocuparea și pentru bunăstarea corpului și a fizicului tău. Fiecărei persoane i se potrivește cel puțin un sport (singur sau de echipă), care îi poate crea bună dispoziție, mai multă energie, dezvoltarea unor noi abilități, precum și creșterea încrederii în sine. Fiecărei persoane i se potrivește un anumit ,,regim” alimentar, bazat în primul rând pe alimentele pe care le tolerează și de care are nevoie organismul, alimente care îți pot aduce un plus de energie și de sănătate. Fiecărei persoane i se potrivesc anumite modalități de relaxare, dintre care poate alege ceea ce îi este cel mai la îndemână. Sportul, alimentația și relaxarea, luate împreună, atunci când sunt armonizate pe stilul personal al fiecăruia, după posibilitățile financiare individuale, pot aduce un plus de valoare vieții pe care o trăiești, oferindu-ți în mai mare măsură energie, sănătate, longevitate, încredere în sine și bună dispoziție.
 

10. Renunță la dorința de-a fi perfecționist! Atunci când faci ceva, este firesc să tinzi spre a face lucrurile cât mai bine, dacă tot le faci și să îți placă rezultatul acțiunilor tale. Să cauți să faci lucrurile cât mai bine și mai aproape de perfecțiune în unele situații, este ceva firesc pentru majoritatea dintre noi, însă când tendința de-a fi perfect îți ghidează întreaga existență sub toate aspectele ei și se manifestă în mod constant, iar perfecționismul devine o obsesie, acesta te poate devitaliza și epuiza. Dezvoltă curajul de-a fi imperfect și învață să găsești un echilibru între muncă și relaxare, între seriozitate și voie bună! Starea ta emoțională pozitivă este mai importantă pentru buna funcționare a relațiilor, în special familiale, decât atenția sporită, pe care tu o acorzi asupra tuturor detaliilor, străduindu-te să realizezi lucrurile aproape de perfecțiune. Fii sigur că nimeni nu-ți va ridica vreodată statuie și nici nu te va aprecia ori iubi mai mult, dacă tu ești mai mereu ocupat, stresat, obosit, irascibil și epuizat!
 

11. Stabilește-ți obiective realiste! Oamenii care au succes în viață, în diferite domenii, nu acționează la voia întâmplării, ci își stabilesc obiective. Acestea îți oferă o viziune asupra următorilor ani și o motivație imediată, orientată spre a face totul pentru a ți le îndeplini, astfel încât să să te bucuri cât mai mult de ,,cine” și ,,cum” ești tu, și de viața ta. Chiar dacă, pentru început, îți dai voie să visezi dincolo de limite și de zona de confort și alegi să așterni pe hârtie obiective dintre cele mai îndrăznețe, este necesar ca ulterior să alegi dintre ele pe acelea pentru care știi că deții resurse și puteri personale în prezent, sau pe care le poți dezvolta cu ceea ce ai, pentru a-ți îndeplini obiectivele și pentru a da viață visurilor tale. De fiecare dată când realizezi ceva ce îți dorești, în baza calităților și a puterilor tale personale, îți crește încrederea în sine, în potențialul tău de-a reuși, devii din ce în ce mai motivat să faci și mai multe lucruri, iar pe măsură ce le realizezi, îți crește stima de sine.
 

12. Reflectează asupra propriilor realizări și bucură-te de acestea! Fiecare persoană ar fi indicat să își aloce un timp pentru a visa, un timp pentru a da viață visurilor sale și un timp pentru a-și conștientiza și celebra reușita. Viața este frumoasă oricum, dacă ești dispus să-i vezi frumusețea. Nu goana după obiective și atingerea lor trebuie să fie motivul fericirii tale, ci drumul pe care tu îl parcurgi spre realizarea lor, resursele de care ești conștient și pe care le folosești, abilitățile noi pe care le dezvolți și obstacolele pe care reușești să le depășești. Iar atunci când îți dai voie să te și odihnești, când nu ai în vedere niciun obiectiv de îndeplinit, este important să conștientizezi ceea ce ai realizat și să te bucuri de toate acestea, celebrându-ți reușita în stilul tău. Fiecare dintre noi avem realizări, însă atunci când, în loc să ne oprim asupra acestora, urmărim cu o efervescență obsesivă următorul obiectiv și următoarea zi de mâine, viața pare parcă mai obositoare, mai stresantă.

 

Angela Plăcintar,
Psiholog și psihoterapeut adlerian