În linii generale, să spunem unanim acceptate, o persoană toxică este aceea care, în mod constant, vede ce e mai rău în tine, te tratează ca atare şi scoate ce e mai rău din tine. Relaţia cu o persoană toxică, este la rândul său una toxică, întrucât eşti cuprins mai mereu de nelinişte interioară, de nesiguranţă şi de suferinţă, este o relaţie care îţi aduce prejudicii personale şi care îţi consumă timpul, atenţia şi energia psihică şi fizică, astfel încât te simţi nefericit, devitalizat şi secătuit.

 

O toxică, persoană care vede ce e mai rău în tine şi te tratează ca atare, este o persoană care:

  1.  în loc să observe, să acorde atenţie pozitivă şi să aprecieze în primul rând ceea ce e mai bun în tine, alege să se focuseze pe ,,cine” şi ,,cum” nu eşti suficient de... şi pe ,,cine” şi ,,cum” ar trebui să fii altfel decât eşti, evident în viziunea sa.
  2. te compară în mod constant cu alte persoane, iar comparaţiile sale te pun mereu într-o lumină nefavorabilă.
  3. te judecă în mod constant, te critică ori de câte ori are ocazia - de te miri şi tu pentru ce, te etichetează în mod negativ, îţi ia în derâdere ,,sensibilităţile” şi chiar calităţile, îţi cere mereu să fii altfel decât eşti şi să faci lucrurile în alt mod decât le faci, orice ai face nu este îndeajuns şi nici suficient de bine pentru ea, este mereu nemulţumită de tine şi ai sentimentul că vrea tot tipul să te schimbe după ,,chipul şi asemănarea sa”.
  4. îţi contestă idealurile şi planurile de viitor, te descurajează în a da viaţă visurilor tale şi îţi sabotează realizarea activităţilor în vederea îndeplinirii unor obiective, chiar dacă atingerea acestora nu i-ar aduce persoanei în cauză vreun prejudiciu personal. 
  5. îţi ignoră propriile limite sau chiar ţi le încalcă în mod intenţionat, pentru că le consideră importante doar pe cele ale sale.
  6. vorbeşte despre tine într-un mod depreciativ în faţa altor persoane şi îţi denigrează imaginea în faţa lor.
  7. îţi minimizează şi chiar ignoră nevoile şi dorinţele, şi îţi solicită implicarea în satisfacerea propriilor sale nevoi şi dorinţe egoiste, pe care este centrată aproape exclusiv, cu excepţia unor momente în care consideră că doar acordând o fărâmă de atenţie, de timp şi de implicare pentru satisfacerea propriilor tale nevoi, te poate seduce sau manipula pentru a te focusa, uterior, din nou pe propriile sale nevoi şi dorinţe egoiste.
  8. îţi solicită să faci compromisuri şi sacrificii care îţi aduc prejudicii personale, iar dacă încerci să refuzi, te pedepseşte cu distanţarea, prin tăcere, devine agresiv cu tine şi foloseşte un libaj verbal, sau îţi spune că nu ştie dacă, în aceste condiţii, sunteţi potriviţi unul pentru altul şi te face să te simţi ruşinat, vinovat şi mizerabil.
  9. te implică în acțiuni ilegale și imorale, cum ar fi furtul, falsificarea de documente, mărturii mincinoase, care îţi aduc atât ţie, cât şi altor persoane prejudicii personale.
  10. te tratează cu lipsă de consideraţie şi respect, într-un mod controlor şi abuziv, folosind manipularea şi şantajul emoţional.

Cu cât persoana toxică manifestă în relaţionarea cu tine mai multe dintre atitudinile şi comportamentele de mai sus, cu atât relaţia este mai toxică şi poate scoate tot ce e mai rău din tine.

Când cel de lângă tine te tratează de parcă ai fi cel mai rău, poţi începe să te vezi şi tu ca fiind rău. Când îţi evidenţiază în mod constant ,,greşelile”, îţi scade încrederea în tine, devii nesigur pe tine şi, cu cât te străduieşti mai tare să eviţi să faci greşeli, cu atât mai tare şi mai multe faci. Când îţi minimalizează şi chiar ignoră sensibilităţile, propriile nevoi şi dorinţe, devii frustrat devii. Când îţi încalcă limitele personale, devii iritat. Când te foloseşte, devii revoltat. Şi cu cât eşti mai frustrat, mai iritat şi mai revoltat, cu atât mai deprimat, mai irascibil şi chiar mai iritat devii. Şi, nu în ultimul rând, cu cât mai mult timp petreci în preajma unei astfel de persoane toxice, cu atât creşte probabilitatea ca şi tu, la rândul tău, să te transformi aidoma celui de lângă tine, compotându-te la fel de toxic ca şi el.

Crezi că merită să te aşezi şi să rămâi lângă o astfel de persoană toxică? Cu siguranţă, nu!

Când o relaţie îţi aduce prejudicii personale şi îţi răpeşte liniştea sufletească şi echilibrul emoţional, creându-ţi traume în mod constant, ai datoria morală faţă de tine însuţi, de a renunţa definitiv la ea!


Dacă ţi-a plăcut articolul, te invit să te abonezi la newsletter, aici


P.S. Te invit să urmăreşti videoclipul de mai jos, pe care ţi l-am pregătit, iar apoi să laşi un răspuns la întrebarea ,,Pentru tine ce înseamnă o persoană toxică?"

 

Psiholog şi psihoterapeut,
Angela Plăcintar