Cu sau fără obiective pentru anul care vine?

Desigur, se poate și fără obiective, trăind la voia întâmplării și cu brațele deschise spre ceea ce viața trimite către tine…și nu e nimic în neregulă să trăiești și în acest mod, dacă acesta este lucrul care îți aduce bucurie, mulțumire, fericire sau orice alt sentiment pozitiv, însă dacă vrei să ai succes în viață…

Oamenii care au succes în viață, în diferite domenii, nu acționează la voia întâmplării, ci își stabilesc obiective. Acestea îți oferă o viziune asupra următorilor ani și o motivație imediată orientată spre a face totul pentru a ți le îndeplini, astfel încât să să te bucuri cât mai mult de ,,cine” și ,,cum” ești, și de viața pe care o ai. Îți vei mobiliza, folosi, dezvolta și valorifica la maximum calitățile și puterile tale personale, ceea ce va duce la creșterea încrederii în tine și a stimei de sine. Un obiectiv poate fi să dai viață unuia dintre visurile tale, făcând-ul să devină realitate.

Când nu ai obiective,  nu ai în vedere nicio destinație spre care te îndrepți și, ca atare, nu ai pentru ce să-ți planifici timpul și acțiunile. Este ca și când te afli la bordul unei ambarcațiuni, pe care o poți cârmui în ce direcție vrei tu, însă tu alegi să te lași purtat de curenții apei, încotro vor vrea ei. Pare destul de relaxant, nu-i așa? Cel puțin la prima vedere. Însă, dacă te oprești preț de o clipă și te gândești, această abordare a vieții presupune să te lași în voia sorții: ce-o fi, o fi!

Ce se poate întâmpla atunci când nu îți stabilești obiective:

 • s-ar putea ca alții să te implice în realizarea obiectivelor lor, iar la un moment dat să te simți folosit;
 • s-ar putea ca alții să-ți ocupe timpul liber, pentru că oricum tu nu ți-ai propus să faci ceva anume;
 • s-ar putea ca alții să se folosească de abilitățile și puterile tale personale, în scopul lor personal;
 • s-ar putea ca la început să-ți placă să contribui, dar, în timp, să simți că cei din jur se folosesc de disponibilitatea și de bunătatea ta;
 • s-ar putea să observi că mai mult dai, decât primești;
 • s-ar putea să observi că ceilalți fac progrese și evoluează, iar tu nu;
 • s-ar putea să începi să stagnezi sau să rămâi în urmă, să începi să te compari cu cei care te-au implicat în planurile lor și cu realizările acestora și să fii copleșit de invidie;
 • s-ar putea să începi să te simți frustrat și să te cerți sau să te depărtezi de cei din jur;
 • s-ar putea să simți că muncești foarte mult, că îți neglijezi propria persoană și visurile tale;
 • s-ar putea să înceapă să-ți scadă stima de sine;
 • și s-ar mai putea întâmpla să simți și alte lucruri, la care nu te-ai gândit, cel puțin până acum.

Merită să reflectezi asupra acestor posibile consecințe și să te întrebi cum este bine pentru tine. Însă este alegerea ta dacă vei ține cont de ele, sau nu! În fond, viața noastră este un șir neîntrerupt de alegeri conștiente și neconștiente.

Opinia mea este că, decât să lași alte persoane să facă alegeri pentru tine, mai bine să faci tu alegeri conștiente pentru tine; decât să te implice alții în realizarea obiectivelor lor, mai bine să-ți stabilești tu obiective pentru tine, în realizarea cărora să te implici pentru a da viață visurilor tale. Mai bine să îți iei viața în propriile tale mâini, să îți propui niște obiective, să ți le asumi, să faci tot ceea ce poți pentru realizarea lor și apoi să îți celebrezi reușita! Pentru că viața poate fi mult mai frumoasă dacă faci alegeri conștiente, decât alegeri neconștiente!

Obiectivele se stabilesc pentru a ajunge la destinația pe care tu o dorești, pentru a aduce un plus de valoare calității vieții tale și, dacă se poate, de care să beneficieze și cei din jurul tău, dar și pentru a te bucura de viața ta și de cine și cum ești tu.

Ce fel de obiective să îți stabilești?

 • Obiective care te ajută să te apropii de ,,cine” și ,,cum” ai vrea să fii.

Atunci când există o discrepanță între cine și cum ești tu și cine și cum ai vrea să fii, nu te mai simți bine cu tine, ești nemulțumit și nefericit. Pentru a te apropia de cine și cum ai vrea să fii și pentru a ajunge la starea pe care ți-o dorești, este necesar să visezi, să planifici, să acționezi și să dai viață visurilor tale, adică să-ți stabilești obiective și să le realizezi.

 • Obiective a căror proces este lipsit de stres și îți crează bună-dispoziție.

Niciun obiectiv nu ar trebui stabilit dacă simți că aduce stres în viața ta și dacă simți că te limitează în vreun fel. Un obiectiv se stabilește pentru a ajunge la destinația pe care tu o dorești, pentru a aduce un plus de valoare calității vieții tale și, dacă se poate, de care să beneficieze și cei din jurul tău. Un obiectiv este menit a fi realizat, pentru a te bucura în mai mare măsură de viața ta și de cine și cum ești tu.

 • Obiective care țin de posibilitățile de moment și pentru care ai resurse personale.

Chiar dacă, pentru început, îți dai voie să visezi dincolo de limite și de zona de confort și alegi să așterni pe hârtie obiective dintre cele mai îndrăznețe, este necesar, ca ulterior să alegi dintre ele pe acelea pentru care știi că deții resurse și puteri personale în prezent, pentru a reuși.

 • Obiective mici care, atinse rând pe rând, să ducă la realizarea unui obiectiv mai mare.

Dacă vrei și îți propui să scrii o carte, ar fi bine pentru tine să începi să scrii postări, apoi articole mai scurte, apoi mai lungi, apoi un e-book și abia apoi o carte. Dacă vrei să-ți deschizi un restaurant, ar fi bine pentru tine să lucrezi mai întâi ca angajat, să speli vase, apoi să găteși, apoi să servești, apoi să fii șef de restaurant și în timp să devii patron. Altminteri, există o mare probabilitate să înregistrezi un eșec, să te descurajezi și să renunți. Și n-ai vrea să se întâmple un astfel de lucru, nu-i așa?

De fiecare dată când tu realizezi ceva ce îți propui pentru că îți dorești, în baza calităților și puterilor tale personale, îți crește încrederea în tine, în potențialul tău de-a reuși, devii din ce în ce mai  motivat să faci și mai multe lucruri și, pe măsură ce le realizezi, îți crește stima de sine.

Angela Plăcintar,
Psiholog și psihoterapeut adlerian