Se spune că ,,Ești suma celor 5 persoane cu care îți petreci cea mai mare parte din timp” sau, mai exact, Jim Rohn a scis ,,Ești suma celor 5 persoane cele mai apropiate ție”.

Prietenia reprezintă una dintre sarcinile importante ale vieții, care are un impact major asupra noastră, ca și ființe sociale, fie în sens pozitiv, fie în sens negativ.  

Prietenia poate aduce multă culoare în viața noastră, experiențe și sentimente pozitive, autocunoaștere și dezvoltare personală, atunci când aceasta este una sănătoasă.

În relația de prietenie, tindem să facem alegeri conforme cu valorile și convingerile pe care ni le-am dezvoltat de-a lungul vieții, în funcție de valorile și credințele familiei de origine interiorizate, în funcție de experiențele personale, în funcție de alternativele de modele identificate și apreciate la cei din jur sau în lecturile noastre. Unele persoane își aleg prietenii doar pentru a lua, în scop pur de interes personal, alții își aleg prietenii în funcție de valorile și preocupările pe care le au în comun pentru beneficiul reciproc, iar alții se lasă aleși de către alte persoane.

Atunci când convingerile tale despre prietenie sunt pozitive și, spre exemplu, tu crezi în ideea că o relație de prietenie îți aduce multe momente de amuzament, atunci în funcție de această convingere îți vei alege prietenii și veți crea momente în care să vă amuzați împreună. Dacă tu crezi în ideea că o relație de prietenie este una menită să te poți baza pe sprijinul celor din jur, iar ei se pot baza pe sprijinul tău, atunci în funcție de această convingere îți vei alege prietenii și vă veți sprijini reciproc la nevoie. Dacă tu ai convingerea că împreună cu prietenii poți petrece momente superbe, călătorind și explorând locuri și având experiențe noi, atunci în funcție de această convingere îți vei selecta prietenii. Dacă tu ai convingerea că prietenia are scopul de-a te ajuta să înveți lucruri noi și să  evoluezi, atunci în funcție de aceasta îți vei selecta grupul de prieteni, etc.

Pe de altă parte, dacă convingerile tale despre prietenie sunt negative, îți vei alege (neconștient) prieteni cu care vei avea relații ,,toxice” și care vor avea un impact negativ asupra ta. Dacă tu crezi că prietenii sunt falși, acest gen de prieteni vei atrage în viața ta și doar asta vei vedea în ei. Dacă tu crezi că prietenii te folosesc, în funcție de această credință vei alege și vei crea tu însuți (neconștient) contexte în care ei te vor folosi în interes personal. Dacă tu crezi că prietenii nu se pot bucura de realizările tale, că sunt invidioși și te ,,sapă” pe la spate, exact de astfel de oameni te vei înconjura.

Ideea este, că indiferent de credințele sau convingerile noastre, mai mult sau mai puțin conștiente, noi alegem în funcție de acestea oamenii de care ne înconjurăm și, mai mult decât atât, selectăm din atitudinile și comportamentele lor, doar acelea care ne pot confirma ceea ce credem și chiar noi înșine ne comportăm astfel încât să îi determinăm să ne întâmpine așa cum ne așteptăm ca ei să facă.Valorile și credințele pe care fiecare le avem despre prieteni și prietenie, ne determină alegerile și ne duc la rezultate pe care le avem în vieții noastre.

Fie că impactul relației de prietenie asupra ta este unul pozitiv, fie unul negativ, este important să conștientizezi cum anume sunt pentru tine relațiile de prietenie pe care le ai:

- care sunt valorile pe care tu le ai în comun cu prietenii tăi?
- cât timp îți petreci cu prietenii tăi?
- în ce mod vă petreceți timpul împreună?
- care sunt atitudinile și comportamentele cu care vă întâmpinați reciproc?
- ce faceți fiecare dintre voi pentru a contribui la menținerea și la consolidarea relației voastre?
- care sunt gândurile care îți trec prin minte atunci când te gândești la prietenii tăi?
- care sunt emoțiile pe care le ai atunci când te afli în preajma lor?
- care sunt beneficiile reciproce ale relației voastre?
- care este impactul prietenilor asupra ta?
- care sunt prietenii potriviți pentru tine, pe care vrei să-i menții în viața ta?
- care sunt motivele pentru care vrei să menții anumiți prieteni în viața ta?
- care sunt prietenii nepotriviți pentru tine, la care ai vrea să renunți?
- care sunt motivele pentru care ai vrea să renunți la anumiți prieteni pe care-i ai în prezent în viața ta?

Acestea sunt doar câteva întrebări care îți pot crește gradul de conștientizare a supra modului în care faci alegeri de prietenie, asupra impactului pe care prietenii îl au în viața ta și asupra schimbărilor pe care ai putea să le faci pentru îmbunătățirea acestei sarcini a vieții.

 

Angela Plăcintar,
Psiholog și psihoterapeut