Metaforic vorbind, mulți oameni sunt asemenea unei călimări de cerneală ce continuă să se verse într-un ocean, pierzându-se pe sine. Ei înoată într-un ocean al regulilor, al credințelor despre sine, despre lume și despre viață, într-un ocean al patternurilor care nu îi reprezintă cu adevărat, dar în mijlocul cărora s-au trezit și, fără să reflecteze asupra lor ori să le mai pună vreodată sub semnul îndoielii, în diferite etape ale vieții lor, le-au asimilat, și le-au asumat și le-au interiorizat în structura personalității lor, purtându-le cu ei întreaga viață. Într-adevăr, unele dintre aceste lucruri le aduc beneficii, dar altele reprezintă poverile din viața lor și le îngreunează existența. Unele lucruri care este posibil să nu le aparțină și care îi încurcă în relația cu viața, pot fi cele legate de ,,ceea ce trebuie” sau de ,,ceea ce nu trebuie”.

Auzim adesea, în jurul nostru expresia ,,trebuie să…”: trebuie să-ți trăiești viața într-un anume fel, trebuie să faci lucrurile într-un anumit mod, trebuie să te comporți într-un anume fel, trebuie să arăți într-un anume fel, etc.

Cei din jur îți spun în fiecare zi ce și cum ,,trebuie” sau ce și cum ,,nu trebuie”…să gândești, să simți și să faci în privința vieții tale, pe care TU o trăiești. Atunci când te privesc și îți vorbesc, oamenilor le este foarte greu, dacă nu chiar imposibil, să se ignore pe ei înșiși, să facă abstracție de persoana lor și de ceea ce îi definește pe ei pentru a se centra pe tine însuți. De aceea, fiecare ,,trebuie” și fiecare ,,nu trebuie” pe care îl primești din partea lor este unul subiectiv, pentru că poartă amprenta lor personală. Fiecare ,,trebuie” sau ,,nu trebuie” care vine din exterior spre tine, are legătură cu ceea ce îi definește pe cei din jurul tău, cu valorile lor, cu regulile lor de viață, cu credințele lor despre lume și viață și cu stilul lor de viață. Prea puțin din ceea ce vine de la cei din jur are legătură cu tine, cu ,,cine” și ,,cum” ești tu însă, dacă nu respecți aceste lucruri, cel mai probabil ești etichetat negativ.

Uneori chiar și vocea care izvorăște din subconștientul tău și care îți spune ce ,,trebuie” și ce ,,nu trebuie”, poate să îți aparțină în mai mică măsură și, mai degrabă, să poarte amprenata celor din trecutul tău, să fie ecoul vocii părinților tăi și, cu toate că o respecți, aceasta te reprezintă prea puțin. Cel mai probabil, ,,tirania” lui ,,trebuie” și a lui ,,nu trebuie” o dobândim în copilărie, în încercarea de-a ne încadra în tiparele impuse de persoanele semnificative pentru noi.

Desigur, unele reguli sunt necesare, căci altminteri, în absența lor, viața de familie și firăruia, sub diverse aspecte, ar fi un adevărat haos. Dar eu nu vorbesc de regulile care trebuie, ci de regulile care ,,trebuie” să le respecți fiindcă așa spun cei din jur, fiindcă așa e frumos, fiindcă așa se face și, care te încurcă și îți aduc sacrificii. Una dintre aceste reguli, poate fi spre exemplu, că ,,trebuie să urmezi o anumită facultate”, ca să dobândești un statut socio-profesional și financiar ridicat, chiar dacă tu nu îți dorești acea specializare, nu îți place și nu ai abilități pentru meseria respectivă. Iar exemplele pot continua...

Cu toate acestea, adulți fiind, putem să ne eliberăm de această regulă, mai ales dacă se întâmplă să conștientizăm că ea ne determină să ne străduim necontenit să fim pe placul celor apropiați, dar și a unora pe care nu-i cunoaștem suficient de bine, de care suntem prea puțin interesați sau care ne sunt - culmea, chiar antipatici!

Audiobook ,,Drumul spre mine sau cum să devin prietenul meu”

Material audio MP3 și curs PDF pentru a accede la o stimă de sine mai bună, astfel încât să te simți mai bine cu propria persoană, cu cei din jur și să întâmpini cu mai mult curaj provocările pe care viața ți le scoate în cale.

Acest material este o carte în format audio (audiobook), cu durata de 01:42:40 (adică o oră, 42 minute și 40 secunde).

Afla mai multe

Tu, la fel ca fiecare ființă umană, poți alege să-ți trăiești viața dincolo de anumite reguli (nu de toate), dar dincolo de acelea care s-au dovedit a fi inutile pentru tine, până în prezent și care îți împovărează existența. ,,Cum este această regulă pentru mine?” sau ,,În ce mod mă sprijină sau mă încurcă această regulă în relația cu mine și cu cei din jur?” sunt două dintre întrebările a căror răspuns te pot sprijini în a înțelege dacă regula lui ,,trebuie” și regula lui ,,nu trebuie” sunt eficiente pentru tine.

Tu, la fel ca fiecare ființă umană, poți alege să te eliberezi de ceea ce te împovărează și să îți creezi propriul set de reguli. Știu, nu vei fi pe placul tuturor, dar nu ,,trebuie” să fii pe placul tuturor, acceptat și iubit de către toată lumea! Poți să te eliberezi de convingerea ,,Trebuie să fiu pe placul tuturor și să beneficiez de acceptarea, de aprobarea și dragostea lor”, înlocuindu-o cu formularea ,,Mi-ar plăcea sau aș prefera să fie așa, dar pot să trăiesc și fără aprobarea, acceptarea și dragostea tuturor”!

Știu, ai nevoie de curaj să renunți la o parte din ceea ce credeai până în prezent că îți aparține.
Știu, ai nevoie de curaj să îi înfrunți, poate, pe cei de a căror reguli decizi să te eliberezi.
Știu, ai nevoie de motivație, de muncă, de voință și de efort susținut pentru a înlocui un ,,trebuie” care te încurca până în prezent, dar pe care te-ai obișnuit să îl întâmpini, cu ceva nou și necunoscut, cu care nu ești obișnuit și pe care nu știi cum să-l întâmpini.
Știu, ai nevoie de curaj pentru a-ți lua singur viața în propriile tale mâini, astfel încât să-ți construiești un nou plan de viață, cu propriile tale reguli, asumându-ți pe deplin consecințele propriilor fapte.

Dar, omule drag, parcă citim cu toții destul de frecvent afirmația care spune că ,,pentru a obține lucruri diferite, este nevoie să faci lucruri diferite”, așadar…curaj!

 

Angela Plăcintar,
Psiholog și psihoterapeut adlerian