Psihoterapia de Cuplu este o relație între client (cuplul) și psihoterapeut, desfășurată într-un cadru privat, bazat pe confidențialitate, egalitate, respect și încredere, în care cei doi parteneri ai diadei (bărbat-femeie) se simt în siguranță pentru a se deschide și a-și împărtăși gândurile și preocupările ori dificultățile pe care le întâmpină în adaptarea și relaționarea lor. Scopul psihoterapiei este de a sprijini cuplul să dezvolte o relație armonioasă, sănătoasă, pozitivă, bazată pe iubire, prietenie, înțelegere, respect, comunicare, cooperare și egalitate între sexe. Adesea cauzele disfuncționalității cuplurilor au la bază așteptările imense și diferite pe care partenerii le au unul de la celălalt și focalizarea pe obținerea bunăstării personale fără a lua în considerare și nevoile partenerului de cuplu.

Psihoterapia de cuplu vizează:

  • identificarea modului în care cei doi parteneri întâmpină relația de iubire, precum  și  celelate sarcini ale vieții;
  • abordarea unor vise și amintiri timpurii care interferează în prezent cu una sau mai multe din cele trei sarcini ale vieții;
  • conștientizarea felului în care cei doi parteneri și-au structurat în copilărie convingerile despre relația de cuplu (funcție de modelul parental) și cum influențează aceste convingeri relația lor actuală;
  • identificarea valorilor pe care fiecare dintre cei doi parteneri le are în relația de cuplu;
  • conștientizarea nevoilor personale și ale partenerului, în cuplu;
  • dezvoltarea abilităților de comunicare și relaționare pozitivă, etc.;
  • dezvoltarea interesului în interesul celuilalt, prin cooperare;
  • reconstruirea relației de cuplu, bazată pe respect, înțelegere și egalitate între parteneri, dacă acest lucru este posibil.

În ce situație puteți apela la serviciile de psihoterapie de cuplu? În situația în care relația voastră de cuplu s-a schimbat de la plus la minus față de cum era cu ceva vreme în urmă, sunteți din ce în ce mai nemulțumit și aveți curajul de a vă mai da o șansă ca și cuplu, înainte de a lua decizia finală de a vă despărți, poate vă mai gândiți și poate...poate reușiți să reclădiți relația dintre voi. Dacă amândoi aveți această intenție, dacă vreți să reclădiți relația, în baza unei bune comunicări, dezvoltând o relație armonioasă, aveți o șansă și posibilitatea de a aplela la serviciile oferite de un psihoterapeut, pentru a înțelege că ”Totul poate fi și altfel!”, cum spunea Alfred Adler. Sau, poate, deja ați luat decizia de a divorța și doriți să faceți acest lucru în mod civilizat, printr-o mai bună comunicare.

Psihoterapia de cuplu implică parcurgerea unei succesiuni de mai multe ședințe de terapie de către ambii parteneri împreună, fiecare ședință desfășurându-se pe parcursul a 90 min, dar și a unei succesiuni de mai multe ședințe de terapie de către ambii parteneri separat.